Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta), guanya el ‘màster xef’ de la cuina catalana
Eusebi Joampere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, segon classificat
Fernando Kügerl, de l'Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat, i Irene Gil, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona, comparteixen la tercera posició
Els
Premis Josep Lladonosa trien a Les Borges Blanques la millor promesa de la
cuina catalana a través d'un concurs gastronòmic
Els
dotze cuiners finalistes han preparat la seva versió personal d’un arròs
amb els mateixos ingredients base
L'accés a la gran final de
Les Borges Blanques ha requerit una complexa logística durant març i abril amb
28 candidats seleccionats per les semifinals presencials celebrades a les
quatre capitals catalanes
El Pavelló de l'Oli de Les Borges Blanques ha acollit la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el ‘màster xef’ de les Escoles d’Hostaleria de Catalunya. A partir de les 9 i fins les 14,30 hores, els dotze xefs elegits han preparat -en dues tandes de sis- la seva pròpia versió d'un arròs amb els mateixos ingredients base, però cada un d’ells amb el seu toc personal.
En un acte conduït per la regidora de Cultura de Les Borges
Blanques, Ariadna Salla, el propi Josep Lladonosa ha lliurat els guardons al
guanyador, Guillem Garcia, de l’Escola
Villa Retiro (Xerta), al segon classificat, Eusebi Joampere, de l’Escola
d’Hostaleria de Lleida, i els dos tercers, Fernando Kügerl, de l’Institut Martí
Dot de Sant Feliu de Llobregat, i Irene Gil, de la Escola d’Hostaleria de
Barcelona.
"Un concurs d’aquestes característiques comporta una gran
responsabilitat i un extrem rigor, com mostra d’una cuina amb més de set
vegades centenària; és un concurs que ha assolit un enorme nivell i un prestigi
extraordinari en molt poc temps, de manera que no puc estar més content”, ha
manifest el experimentat mestre, abans de donar la paraula a Enric Mir, alcalde
de Les Borges Blanques, Jordi Latorre, vicepresident de la Diputació de Lleida,
i Joan Godia, subdirector general d’Indùstries i Qualitat Agroalimentàries, que
han presidit l’acte.
Abans de conèixer els guardonats, el president del grup Llet
Nostra, Jordi Riembau, ha entregat el premi del concurs de receptes Llet
Nostra-Premis Lladonosa, ‘Les millors receptes de casa nostra’ a la guanyadora,
Meritxell Gateu, de Lleida, per les seves ‘torrijas’
de l’avia.
Els finalistes, que van cuinar a les semifinals un aperitiu i un
plat autòcton tradicional per posar en valor durant la seva elaboració
l'excepcional oli verge extra de les Borges Blanques, han estat els següents:
GIRONA
Primer classificat: Josep
Lozano,
de l’Escola d’Hostaleria de Girona
Segon: Ferran Repullo, de l'Institut Olivar Gran de Figueres
Tercer: Aleix Omedes també de l’Escola de Girona
LLEIDA
Primer classificat: Esher
Subias,
de l’Escola d’Hostaleria de Lleida
Segon: Eusebi Juanpere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida
Tercer: Jordi Gregori, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida
TARRAGONA
Primer classificat: Joan
Zamorano,
de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de
Cambrils
Segon: Joan Taltavull, de l’Escola Villa Retiro (Xerta)
Tercer: Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta)
BARCELONA
Primer classificat: Irene
Gil, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona
Segon: Raquel Fernández, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona
Tercer: Fernando Kügerl, de l'Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat
Els premis es van presentar recentment a Lleida a les
instal·lacions del Grup Rull, especialista en cuines professionals, amb una
classe magistral impartida per diversos xefs amb Estrella Michelin als dotze
finalistes per aprofundir en com s'han de treballar a la cuina les excepcionals
qualitats de l'oli verge extra de Les Borges Blanques.
L'accés a la gran final de Les Borges Blanques ha requerit una
complexa logística al llarg dels mesos de març i abril en que s'han celebrat
presencialment les semifinals a les quatre capitals catalanes amb un total de
28 candidats. El jurat ha volgut reconèixer expressament l’alt nivell de tots
els participants -preseleccionats a través de vídeo-receptes-, que han estat
els següents:
GIRONA
Cinta Blanco, de l'Institut Escola d'Hostaleria de Girona; Agustí Albó per l'Institut Baix Empordà de Palafrugell; i
Alberto Francisco, Jordi Llagostera i Pol Pernal de l'Institut
Abat Oliva de Ripoll.
LLEIDA
Abel Pallarols, Ana Guirado, Jan Asensio i Nil
Garrofé, de l’Escola d’Hostaleria de
Lleida
TARRAGONA
César Torrico (Escola
d’Hostaleria de Cambrils) i Enrique Jorge (Villa Retiro).
BARCELONA
Carlos Fernández, Antonio
Castillo i Darwin Cárdenas, també de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona, amb
Eric Montes, de Jesuïtes
Sarrià-Sant Ignasi i Iván Cuenca, de l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa
El jurat ha estat
integrat pel mateix Josep Lladonosa; els germans Torres, del restaurant ‘Cuina
Torres’ de Barcelona (dues estrelles Michelin); Josep Moreno, del restaurant
‘Deliranto’ de Salou (una estrella Michelin); Carme Picas, del restaurant ‘El
Ginjoler’ de Sant Feliu de Guixols, membre del col·lectiu de ‘Cuineres i
Cuiners Km. 0 de Catalunya; Xavier Benet, del restaurant ‘Benet’ de Les Borges
Blanques (Guia Michelin), Pere Chias, president del Gremi de Restauració de
Barcelona i la nutricionista Elena Maestre Gonzalez, membre de la Junta del
Col·legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya, professora de la Facultat de
Medicina i ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i vicedirectora
del StartUB. Aquest selecte grup de professionals ha valorat aspectes com el
sabor, la textura, l'aroma, la presentació o la innovació per a atorgar la
puntuació.
L'organització i gestió
d'aquesta primera edició dels Premis Josep Lladonosa només s’ha pogut portar
endavant gràcies a l'impuls i al compromís mostrat per importants marques
vinculades al món de la gastronomia, que van participar el passat mes de desembre en la presentació
oficial dels guardons, presidida per la consellera d'Agricultura de la
Generalitat, Teresa Jordà, i l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir.
Principals patrocinadors
ALDI
LLET NOSTRA
BRA
GRUP RULL
COCA-COLA
CLOS GALENA
CSTY
TARRAGONA TURISME
DIEXCA
AB
SP ACTIVA
ARRÒS BAYO
CONSTRUCCIONS PARIS
Comentarios
Publicar un comentario