Jenny Mieres i Martina Pérez, millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra
Jenny Mieres, de l’Escola d'Hostaleria de Cambrils, a la categoría de cuina, i Martina Pérez, de l'Escola Joviat de Manresa, a la de responsable de sala, són els guanyadores de la V edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala. El Palau de Pedralbes ha acollit la gran final amb 18 finalistes (vuit de cuina i deu de sala) seleccionats pel jurat professional, encapçalat pels germans Torres i Pep Moreno (quatre Estrelles Michelín).
Al Premi de cuina, Júlia Ibars, de l'Escola d'Hoteleria Pallasr, i Bryan Quintero, del CETT de Barcelona han quedat en segona posició ex aequo. Axel de Haro, de l'Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella) ha estat segon al Premi de sala, i Txell Espelt, de l'Escola Joviat, tercera. Els alumnes de cuina han preparat per a l'ocasió dues receptes, un Mig-raust de pollastre amb llet d’ametlles i una recepta lliure amb Arròs Bayo com ingredient principal. Pel que fa a la categoria de sala, els estudiantes s’han enfrontat a cinc proves: servei de taula, tiratge i prescripció de cervesa, elaboració d’un espresso, preparació d'un còctel i servei de precisió de cava.
Sota el lema ‘Una cuina de fa 700 anys’, la cinquena edició dels Premis ha proposat una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Enguany, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig, ha recolzat aquesta iniciativa -inclosa en el programa oficial que distingeix Catalunya com Regió Mundial de la Gastronomia 2025- amb la seva presència i ha destacat que "Catalunya té un ecosistema gastronòmic envejat arreu del món amb el talent jove i la formació com pilars fonamentals; els Premis Lladonosa no només són un reconeixement a un mestre, tota una institució i un orgull pel país, sinó també a les joves promeses". "Aquest any som Regió Mundial de la Gastronomia i hem de potenciar tots els projectes, com aquests Premis Lladonosa, i centenars d'iniciatives públiques i privades al voltant de l'alimentació i en especial de la gastronomia, un dels reptes més il·lusionants que tenim com país... Sense talent ni formació no hi ha futur; tradició i innovació són dues cares de la mateixa moneda".
Joan Gòdia, director General d'Empreses Agroalimentàries -amb els Germans Torres i Josep Lladonosa- han estat els encarregats de lliurar el guardó a la millor alumna de cuina, Jenny Mieres. Sergio i Javier Torres, amb el mestre Lladonosa han tornat a subratllar que els guardons han esdevingut "un concurs modèlic a Catalunya i Espanya, sense un esperit competitiu, sinó centrat en la formació i l'aprenentatge".
La diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ana Herrera, -acompanyada pel director de Serveis de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Vázquez-, ha lliurat el premi al millor estudiant de sala, Martina Pérez. “El turisme no és només una activitat econòmica, sinó una eina de desenvolupament local, d'inclusió i de transformació. I la gastronomia —i molt especialment l’enogastronomia— n’és una de les seves expressions més potents. Per això, des de la Diputació de Barcelona treballem per promoure la cuina com a expressió cultural i paisatgística del territori, donar suport a iniciatives que vinculen el producte local amb l’experiència turística i acompanyar la professionalització del sector, des de la formació fins a la consolidació d'un model responsable, sostenible i competitiu”.
Montse Adan, consellera Turisme, Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, i Vale Pino Lara, diputat delegat de Persones i Talent de la Diputació de Tarragona han lliurat el Premi Social a Yassine Maatallaoui, de la Fundació Formació i Treball d'INS Escola-restaurant de Sant Adrià de Besòs, a la categoría de cuina, i a Pol González, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils (sala i premi especial al millor coctel Royal Bliss). El guardó els acredita com els millors alumnes de cuina i sala de les fundacions i entitats que ofereixen formació de gastronomia en el seu programa d'estudis a tot Catalunya.
El jurat ha valorat, una vegada més, l’alt nivell dels aspirants després de dos semifinals eliminatòries en directe realitzades a l'Escola Vedruna Gràcia de Barcelona i a la Plaça Corsini de Tarragona. A la primera semifinal, celebrada el 19 de març, van participar 23 candidats de Barcelona i Girona-, i a la segona (5 d'abril), altres 14 alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Andorra.
Els Premis Lladonosa gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.
ÀNGELS
BRA / GRUP RULL / SAN MIGUEL / ARRÒS BAYO / ROYAL BLISS / CSTY / ESPRESSA / GALLINA BLANCA / MAKRO.
COL·LABORADORS
FGC / JUVÉ & CAMPS / PROPIETAT D'ESPIELLS / NUM HOTEL / DIEXCA / ESCOLA VEDRUNA PRO / MERCATS DE TARRAGONA.
Comentarios
Publicar un comentario