El Palau de Pedralbes acull per primera vegada la final dels Premis Lladonosa


Els guardons triaran el proper 21 de maig els millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra en un format de concurs en directe

 

El propi Josep Lladonosa, els germans Torres i Pep Moreno -que sumen quatre Estrellas Michelín- encapçalen el jurat del ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina

 

L'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona dona suport als Premis a través de la Xarxa de Productes de la Terra

 

El Palau de Pedralbes acollirà el proper 21 de maig la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, més coneguts com el ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala. Des de 2021 els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de tot Catalunya —i des d’aquest any també d’Andorra— en un format de concurs presencial, amb una selecció prèvia amb dues semifinals i un Premi Social, una jornada de formació i l'esmentada final.


 

“Ens esforcem per mantenir la identitat autòctona dels plats, defensant la seva personalitat intrínseca que tant ha costat de conservar”, ha reiterat el propi Josep Lladonosa, president del jurat, que als seus 87 anys ha assistit a l'acte formal de presentació del dia més esperat del concurs de 2025, que ha tingut lloc a l’Espai Bonnemaison de la Diputació de Barcelona, amb presència de la seva gerent de Turisme, Soledad Bravo, i el director general d'Empreses Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia. “Des de la Diputació de Barcelona treballem per un model turístic sostenible, inclusiu, competitiu i territorialment equilibrat, i els Premis Lladonosa connecten amb diverses línies clau de la nostra acció, com ara la promoció de l’enogastronomia com a eix de desenvolupament local”, ha destacat la gerent.

 

Bravo ha subratllat l’aposta per una cuina que posa en valor els productes de proximitat, les Denominacions d’Origen, els mercats locals, “i projectes com els Premis Lladonosa reforcen l’aposta per un turisme autèntic, experiencial i desestacionalitzat, que genera riquesa i cohesió social”. En aquest sentit, des de la marca turística “Barcelona és molt més”, -representativa del conjunt de la província-, la Diputació de Barcelona treballa per explicar el territori amb una mirada que suma cultura, paisatge, valors i experiències.

 

“L’enogastronomia és una de les veus més potents d’aquesta narrativa: parla d’allò que som, d’on venim i cap a on anem... Ens singularitza, ens fa propers, i alhora ens obre les portes del món amb autenticitat i orgull”, ha emfatitzat Bravo.

 

16 finalistes de cuina i sala

A la final participen 16 finalistes (vuit a la categoria de cuina i vuit a la de sala) després de dos semifinals eliminatòries en directe realitzades a l'Escola Vedruna Gràcia de Barcelona i a la Plaça Corsini de Tarragona. A la primera semifinal, celebrada el 19 de març, van participar 23 candidats de Barcelona i Girona-, i a la segona (5 d’abril), altres 14 alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Andorra.

 

El director general d'Empreses Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia, ha recordat que els Premis Lladonosa han estat distingits com esdeveniment oficial dins del programa ‘Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025’, títol atorgat a Catalunya per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) pel seu llegat gastronòmic de primer nivell. La Generalitat ha inclòs els Premis Lladonosa dins d'un selecte conjunt d'iniciatives que posen en valor el potencial de Catalunya.

 

La presentació ha finalitzat amb una degustació dissenyada especialment per el coordinador del jurat dels Premis, Pep Moreno (Estrella Michelín, Deliranto Salou) y el embajador de marca de Royal Bliss, Jordi CastanyMoreno ha creat una recepta inspirada en la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i en la obra medieval ‘Lo Somni’, de Bernat Metge. Es composa d’escabetx de pollastre del Prat amb mel de Vilanova del camí, raïm de malvasia de Sitges i pètals de rosa. Per la seva part, Jordi Castany ha presentat un còctel inspirat en un dels passatges més suggerents de la novel·la cavalleresca medieval ‘Tirant lo Blanc’ (1460) de Joanot Martorell, on apareix la combinació de gingebre verd amb malvasia

 

Els Premis Lladonosa gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.

 

VIATGE ALS ORÍGENS

Sota el lema «Una cuina de fa 700 anys», la cinquena edició dels Premis proposa una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Aquest any, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana.

 

A més a més del concurs, s'està produint un documental sobre la figura de Josep Lladonosa i està en impremta un receptari escrit per Josep Lladonosa dedicat a la cuina medieval que també porta per títol «Una cuina de fa 700 anys».

 

EL REPTE

L'elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra es realitza a través d’una preselecció online, les semifinals segons la demarcació de l’escola dels alumnes (Girona-Barcelona / Tarragona-Lleida-Andorra) i la posterior final a Barcelona.

 

Els participants del concurs de cuina hauran de realitzar un plat principal i unes postres de cuina catalana (basats en el receptari medieval del cuiner Josep Lladonosa), i els participants del concurs de sala hauran de realitzar un conjunt de proves: taula, cervesa, vi, cava, cafè i cocteleria

 

PREMIS

PREMI AL MILLOR CUINER/A

PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA

PREMI SOCIAL ‘JOSEP LLUÍS RULL’ DE CUINA I DE SALA

PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’


MÉS INFORMACIÓ

www.premislladonosa.com  /  Instagram @premislladonosa

 

MATERIAL GRÀFIC

https://ydray.com/get/t/u17396521676434GawO2f0faa40366ftp

 

Àngels dels Premis

BRA / GRUP RULL / ARRÒS BAYO / SAN MIGUEL / ROYAL BLISS / CSTY / ESPRESSA / GALLINA BLANCA/ MAKRO (proveïdor oficial) / NUM Hotel Salou

 

Col·laboradors:

FGC Ferrocarrils Generalitat de Catalunya,  Juvé & Camps, Propietat d’Espiells Fine Wines, DIEXCA.

 

Mitjans:

TV3 / CATALUNYA RÀDIO

 

Amb el Suport:

Ajuntament de Tarragona

Diputació de Tarragona

Diputació de Barcelona

GENERALITAT DE CATALUNYA

Dept. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Nou 'masterclass' per als finalistes

Lara Pujadas, de l’Escola Villa Retiro de Xerta, millor estudiant de cuina de Catalunya

Aaron Muñiz, Jenny Mieres, Lara Pujadas i Ismael Corrales, els finalistes de Tarragona i Lleida