David Ciurana, de Tarragona, millor estudiant de cuina de Catalunya

Raquel Fernández, de Barcelona, ha guanyat en la categoria de millor cap de sala

Quinze alumnes (vuit de cuina i set de sala) han participat avui a la final de la III edició dels Premis Lladonosa, en un showcooking en directe celebrat a Les Borges Blanques


Un jurat amb quatre Estrellas Michelín y nombrosos Soles Repsol, apadrinat pels germans Torres, ha el lliurament dels guardons 

 

Prop de 20 joves cuiners de 10 escoles catalanes van optar a una plaça a la final

 

David Ciurana, elegit per la demarcació de Tarragona -encara que format a la BCN School of Tourism, Hospitality and Gastronomy (CETT)-, a la categoria de cuina, y Raquel Fernández, de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, a la nova categoria que premia al millor responsable de sala, són els guanyadors de la III edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. Angie Puget, de l'Escola El Repartidor (Fundació El Llindar), ha recibit també el guardó acreditatiu del Premi Social. 


Després de mesos de proves i dues semifinals, el passat 7 de maig s'ha celebrat al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques la gran final dels premis, coneguts com el 'masterchef' dels alumnes catalans de cuina. Els quinze finalistes (vuit de cuina i set de sala) han demostrat el seus coneixements en un showcooking en directe amb un jurat de luxe, abanderat pels germans Torres, amb presència de quatre Estrellas Michelín, xefs recomanats a la Guía Michelín i nombrosos Soles Repsol.


Núria Palau, alcaldessa de Les Borges Blanques, y Joan Gòdia, director general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, han presidit la final. Tots dos han destacat la importància de cuidar i promoure els talents joves, que són la base per mantenir el nivell i el prestigi de la cuina catalana en el futur, i la necessitat de divulgar i potenciar al màxim productes autòctons de tanta qualitat com l'oli d'oliva verge extra, 'leitmotiv' central dels plats que han preparat els finalistes.

 

Una vintena d’alumnes de 10 escoles de cuina diferents -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, impulsades per l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l'oli verge extra d'oliva ‘Capital de l'oli’.


El jurat va avaluar el nivell dels futurs xefs a dues semifinals: la del passat 16 de març, on van participar els alumnes de Girona i Barcelona, i la del 2 d'abril a Vila-seca (Tarragona i Lleida). L’elecció del millor estudiant de cuina de Catalunya es realitza a través d'un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.


L'edició de 2023

Les proves de la primera semifinal es van celebrar a la seu de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Max Olivares i Ruben Wang, de l’Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB), i Seydou Drame de l'Escola d'Hostaleria Vallès Oriental-Montornès del Vallès (EHVO), són els tres classificats per la demarcació de Barcelona. Amb ells, Maimouna Mballo, de l’Escola d'Hostaleria de Girona, i David Trillo, del mateix centre, tots dos procedents de la província de Girona, també es van classificar per aquest ordre com els primers finalistes. David Ciurana i Víctor Royo, de l’Escola Superior d'Hostaleria de Cambrils; i Llum Oliva, de l’Escola Superior d'Hostaleria de Lleida van guanyar la segona semifinal celebrada al Auditori Josep Carreras de Vila-seca. 

 

Nova categoria de sala

Enguany, per tal de seguir potenciant el talent gastronòmic al territori, es vol posar en valor el treball de tot l’equip que treballa a la cuina i es va crear la nova categoria de servei de sala, amb tres estudiants de Barcelona classificats per a la final de diumenge -Raquel Fernández, de l’ESHOB, Ton Zambrano, de la CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, i Alex Berrocal, de l’Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB)- i quatre més procedents de les proves del Premi Social: Miriam Doya, Jeremie Elie, Aaron Moisés i Noemi Scarlet Montalban, tots ells de la Fundació El Llindar.

 

Lliurament del Premi Social

Aquesta tercera edició dels Premis Lladonosa torna a comptar amb un apartat específic dedicat a la inclusió de les persones més desfavorides. El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l'àrea de serveis socials. Angie Puget ha estat la guanyadora d'aquest premi 2023, coorganitzat i recolzat per la Fundació Formació i Treball i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

 

Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, pel seu ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.

 

 

Llista de finalistes. Cuina i sala

CUINA. BARCELONA (3)

Seydou Drame
(EHVO Escola d'Hostaleria Vallès Oriental-Montornès del Vallès)

Max Olivares
Ruben Wang
(ESHOB Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona)

 

GIRONA (2)

Maimouna Mballo

David Trillo
(INS EHTG Hostaleria i Turisme de Girona)

 

TARRAGONA (2)

David Ciurana

(CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy) 

Víctor Royo

(Escola Superior d'Hostaleria de Cambrils)

 

LLEIDA (1)

Llum Oliva

(Escola Superior d'Hostaleria de Lleida)

 


NOVA CATEGORIA DE SALA. BARCELONA (7)

 

Ton Zambrano
(CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy)

Raquel Fernández
(ESHOB Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona)

Alex Berrocal
(INS EHTB Escola d'hoteleria i Turisme de Barcelona)


Miriam Doya

Aaron Moisés
Jeremie Elie
Noemi Scarlet Montalban

(Fundació El Llindar. L'Hospitalet de Llobregat)

 

El jurat

President

Josep Lladonosa

 

Padrins

Sergio i Javier Torres del restaurant (Tres estrellas Michelín) ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona

 

Portaveu:

Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelín) ‘Deliranto’ de Salou.

 

Membres:

Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques

Susanna Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat

Tana Collados, periodista TV3

Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

 

Xefs convidats:

Vicens Guimerà. Restaurant ‘Antic Molí’ de Ulldecona. Una Estrella Michelín.

Eduard Xatruch. Restaurant ‘Disfrutar’ de Barcelona. (Dos Estrellas Michelín)

Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus

  

 

Patrocinadors

BRA. Parament de cuina

GRUP RULL. Cuines professionals

ARRÒS BAYO

AJUNTAMENT DE VILA-SECA

SAN MIGUEL. Begudes

CLOS GALENA. Vins

CAFÈ L’OR. Selecció de cafès

ROYAL BLISS. Tòniques i mixers

CSTY. Roba de cuina professional

MAKRO. Proveïdor d’hostaleria

ESHOB. Escola d'Hostaleria de Barcelona

 

Col·laboradors

PARÍS CONSTRUCCIONS

FUNDACIÓ FORMACIÓ I TREBALL

DIEXCA. Distribució productes d'alimentació

 

Mitjans col·laboradors

TV3

Catalunya Ràdio

Les Borges TV

 

 

Premis

Es lliurarà un primer premi a la millor creació gastronòmica, un premi social i un altre pel millor servei de sala, que consistirà en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.

Beques de formació ‘Les Borges Blanques, Capital de l'Oli’

       Primer premi al millor cuiner i milloservei de sala. Stage de formació d'un any al restaurant ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona.

       Premi social: tres mesos de pràctiques al restaurant ‘Deliranto’ de Salou

 

Premis Coca-cola per als primers classificats

       Entrades per a espectacles esportius, musicals i culturals.

       Lots de productes Coca-cola.


AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Masterclass per als finalistes

La Generalitat dóna suport a una nova edició del ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala