Els Premis Lladonosa ja tenen tots el seus finalistes


L’entorn del Mercat Central acull els prestigiosos Premis Gastronòmics tot el cap de setmana

El jurat, encapçalat pel propi Josep Lladonosa, els germans Torres i Pep Moreno, han escollit set finalistes de Tarragona, Lleida i Andorra a les segones semifinals, amb 14 participants


Els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra en un format de concurs en directe

El suport de l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona posa en valor la formació del talent jove, la cuina, els productors i l’alimentació de proximitat, i la cultura del reaprofitament


Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa ja tenen tots els seus finalistes, 16 en total (vuit a la categoria de cuina i vuit a la de sala), després de les proves eliminatòries en directe celebrades durant tot el matí d’avui a la Plaça Corsini de Tarragona. En aquestes segones semifinals, -les primeres van tenir lloc fa dues setmanes a l’Escola Vedruna Gràcia de Barcelona per als 23 candidats de Barcelona i Girona-, amb alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Girona, hi han participat 14 candidats, entre els quals el jurat ha escollit set finalistes (quatre estudiants de cuina i tres de sala) per a la gran final del proper 14 de maig al Palau de Pedralbes.

Des de les nou del matí, l'entorn del Mercat Central s’ha transformat en una 'cuina' gegant que ha despertat la curiositat de centenars de persones per triar els millors estudiants de tot Catalunya i Andorra en un format de concurs presencial en directe. A la semifinal, celebrada per primera vegada a un espai a l’aire lliure, -davant del Mercat Central-, han participat 14 alumnes, prèviament seleccionats, set de cuina (dos de Tarragona, dos de Lleida i tres d'Andorra) i set de sala (quatre de Tarragona, concretament de Tortosa, y tres d'Andorra). Gairebé 40 alumnes han concorregut a les dues semifinals per accedir a la final.

Per la tarda arriben dues exhibicions gastronòmiques a càrrec dels xefs Pep Moreno i Jordi Parés, i una de cocteleria de la mà d’Adrià de la Rosa, amb tota la recaptació per venda de tiquets de beguda i degustacions gastronòmiques destinada íntegrament al Banc d’Aliments de les comarques de Tarragona.


FINALISTES CUINA

SARA FRIFRA

JENNY MIERES

Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils


JOSEP BORRELL 

JÚLIA IBARS

Escola d’Hoteleria del Pallars 



FINALISTES SALA

ANTONIO LLOSA

EDGAR VILAR

Escola d’Hoteleria Ins Dertosa (Tortosa)

 

AXEL DE HARO

Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella)


Demà, la final del Premi Social

Aquesta V edició dels Premis Gastronómics Josep Lladonosa torna a lliurar un guardó específic per promoure la inclusió de les persones més desafavorides: demà  diumenge al matí, des de les 9 hores, es celebra la final del Premi Social ‘Josep Luís Rull’, coorganitzat per la Diputació de Tarragona, una gran oportunitat per totes les fundacions i entitats socials de Catalunya amb formació de gastronomia en el seu programa d'estudis.

Tant l’Ajuntament com la Diputació de Tarragona han posat l’èmfasi en el suport als premis pel seu impuls i acompanyament al talent jove i pel seu vessant social, el cor dels guardons, molt en la línia dels valors que fomenten ambdues institucions.


Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Com a novetat d’enguany, els Premis Lladonosa han estat distingits com esdeveniment oficial dins del programa «Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025», títol atorgat a Catalunya per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) pel seu llegat gastronòmic de primer nivell. La Generalitat ha inclòs els Premis Lladonosa dins d’un selecte conjunt d'iniciatives que posen en valor el potencial de Catalunya. Amb aquesta distinció, els Premis veuen reconeguda la seva tasca i trajectòria.

Els Premis gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament.

Els Premis Lladonosa van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, Creu de Sant Jordi i Premi Nacional de Gastronomia per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica de la cuina catalana des de l’edat mitjana. Autor de La cuina que torna (1982), La Cuina Medieval (1984) , el Gran Llibre de la Cuina Catalana (1991), entre més de trenta títols publicats.

VIATGE ALS ORÍGENS

Sota el lema «Una cuina de fa 700 anys», la cinquena edició dels Premis proposa una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Aquest any, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana. Josep Lladonosa destaca: «Nosaltres, l’equip d’organització dels Premis, ens esforcem en què els participants respectin la identitat autòctona dels plats que es presenten a concurs, defensant d’aquesta manera la seva personalitat intrínseca que tant ha costat de conservar».

A més a més del concurs, s'està produint un documental sobre la figura de Josep Lladonosa i està en impremta un receptari escrit per Josep Lladonosa dedicat a la cuina medieval que també porta per títol «Una cuina de fa 700 anys».


EL REPTE

L'elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra es realitza a través d’una preselecció online, les semifinals segons la demarcació de l’escola dels alumnes (Girona-Barcelona / Tarragona-Lleida-Andorra) i la posterior final a Barcelona.

Els participants del concurs de cuina hauran de realitzar un plat principal i unes postres de cuina catalana (basats en el receptari medieval del cuiner Josep Lladonosa), i els participants del concurs de sala hauran de realitzar un conjunt de proves: taula, cervesa, vi, cafè i cocteleria


PREMIS

PREMI AL MILLOR CUINER/A

PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA

PREMI SOCIAL ‘JOSEP LLUÍS RULL’ DE CUINA I DE SALA

PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’


MÉS INFORMACIÓ

www.premislladonosa.com  /  Instagram @premislladonosa

MATERIAL GRÀFIC

https://ydray.com/get/t/u17396521676434GawO2f0faa40366ftp

Àngels dels Premis

BRA / GRUP RULL / ARRÒS BAYO / SAN MIGUEL / ROYAL BLISS / CSTY / ESPRESSA / GALLINA BLANCA/ MAKRO (proveïdor oficial) /NUM Hotel Salou

Col·laboradors:

FGC Ferrocarrils Generalitat de Catalunya,  Juvé & Camps, Propietat d’Espiells Fine Wines, DIEXCA.

Mitjans:

TV3 / CATALUNYA RÀDIO

Amb el Suport:

Ajuntament de Tarragona

Diputació de Tarragona

Diputació de Barcelona

GENERALITAT DE CATALUNYA

Dept. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Lara Pujadas, de l’Escola Villa Retiro de Xerta, millor estudiant de cuina de Catalunya

Nou 'masterclass' per als finalistes

Aaron Muñiz, Jenny Mieres, Lara Pujadas i Ismael Corrales, els finalistes de Tarragona i Lleida