Yassine Maatallaoui, d'INS Escola de Sant Adrià de Besòs, i Pol González, de l'Escola de Cambrils, guanyadors del Premi Social
L'entorn del Mercat Central ha acollit els prestigiosos Premis Gastronòmics Josep Lladonosa aquest cap de setmana
Els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra en un format de concurs en directe
El suport de l'Ajuntament i la Diputació de Tarragona posa en valor la formació del talent jove, la cuina, els productors i l'alimentació de proximitat, i la cultura del reaprofitament
Yassine Maatallaoui, de la Fundació Formació i Treball d'INS Escola-restaurant de Sant Adrià de Besòs, a la categoria de cuina, i Pol González, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils (sala i premi especial al millor cóctel Royal Bliss) són els guanyadors de la final del Premi Social ‘Josep Lluís Rull’ dels Premis Lladonosa celebrada aquest matí a la Plaça Corsini de Tarragona,.
El guardó, lliurat per Montse Adan, consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, i Pere Granados, diputat delegat de Polítiques d'Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, els acredita com els millors alumnes de cuina i sala de les fundacions i entitats que ofereixen formació de gastronomia en el seu programa d'estudis a tot Catalunya.
Gràcies al nivell demostrat, tant el Pol González com la segona classificada l'Emma Eitaviciue, de l'Escola d'Hoteleria INS Dertosa-Tortosa, passen a la final professional de sala del día 21 de maig al Palau de Pedralbes de Barcelona.
A la prova, dissenyada en un format ‘masterxef’ presencial en directe, han participat un total de 20 alumnes prèviament seleccionats, 10 de cuina (sis de Tarragona i quatre de Barcelona) i 10 de sala (quatre de Tarragona i sis de Barcelona).
El Premi Social pren el nom de l'empresari català Josep Lluís Rull, que fou president del Grup Rull -amb tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals) i 'àngel' dels Premis. Víctor Rull, fill del fundador del Grup Rull, i la seva mare Carme Caubet, han participat també en un acte de lliurament especialment emotiu.
Amb la final d’avui, coorganitzada per la Diputació de Tarragona, aquesta V edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa torna a promoure la inclusió de les persones més desfavorides i la promoció del talent jove. Tant l’Ajuntament com la Diputació de Tarragona han posat l’èmfasi en el suport als premis pel seu vessant social, el cor dels guardons, molt en la línia dels valors que fomenten ambdues institucions.
Sergio i Javier, els famosos germans Torres, i amb ells les tres Estrelles Michelín del seu restaurant 'Cuina Hermanos Torres' de Barcelona, han visitat aquest cap de setmana l'entorn del Mercat Central al capdavant del jurat dels Premis Lladonosa, en què també figura com a portaveu Pep Moreno, Estrella Michelín per la seva recerca de l'excel·lència al Deliranto de Salou. El propi Josep Lladonosa, que dona nom als guardons com xef, formador, historiador i figura cabdal de la cultura culinària mediterrània, ha animat in situ als joves cuiners i responsables de sala des de l'experiència dels seus 87 anys.
Semifinal professional, ahir dissabte
Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa ja tenen tots els seus finalistes, 16 en total (vuit a la categoria de cuina i vuit a la de sala), després de les proves eliminatòries en directe celebrades (per primera vegada a l'aire lliure) ahir dissabte a la mateixa Plaça Corsini. En aquestes segones semifinals, -les primeres van tenir lloc fa dues setmanes a l'Escola Vedruna Gràcia de Barcelona per als 23 candidats de Barcelona i Girona-, amb alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Girona, van participar 14 candidats, entre els quals el jurat va escollir set finalistes (quatre estudiants de cuina i tres de sala) per a la gran final professional del proper 21 de maig al Palau de Pedralbes.
Regió Mundial de la Gastronomia 2025
Com a novetat d’enguany, els Premis Lladonosa han estat distingits com esdeveniment oficial dins del programa «Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025», títol atorgat a Catalunya per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) pel seu llegat gastronòmic de primer nivell. La Generalitat ha inclòs els Premis Lladonosa dins d'un selecte conjunt d'iniciatives que posen en valor el potencial de Catalunya. Amb aquesta distinció, els Premis veuen reconeguda la seva tasca i trajectòria.
Els Premis gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament.
Els Premis Lladonosa van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, Creu de Sant Jordi i Premi Nacional de Gastronomia per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica de la cuina catalana des de l'edat mitjana. Autor de La cuina que torna (1982), La Cuina Medieval (1984) , el Gran Llibre de la Cuina Catalana (1991), entre més de trenta títols publicats.
VIATGE ALS ORÍGENS
Sota el lema «Una cuina de fa 700 anys», la cinquena edició dels Premis proposa una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l'any 1324 (Llibre del Sent Soví). Aquest any, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana. Josep Lladonosa destaca: «Nosaltres, l’equip d’organització dels Premis, ens esforcem en què els participants respectin la identitat autòctona dels plats que es presenten a concurs, defensant d’aquesta manera la seva personalitat intrínseca que tant ha costat de conservar».
A més a més del concurs, s'està produint un documental sobre la figura de Josep Lladonosa i està en impremta un receptari escrit per Josep Lladonosa dedicat a la cuina medieval que també porta per títol «Una cuina de fa 700 anys».
EL REPTE
L'elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra es realitza a través d’una preselecció online, les semifinals segons la demarcació de l’escola dels alumnes (Girona-Barcelona / Tarragona-Lleida-Andorra) i la posterior final a Barcelona.
Els participants del concurs de cuina hauran de realitzar un plat principal i unes postres de cuina catalana (basats en el receptari medieval del cuiner Josep Lladonosa), i els participants del concurs de sala hauran de realitzar un conjunt de proves: taula, cervesa, vi, cafè i cocteleria
PREMIS
PREMI AL MILLOR CUINER/A
PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA
PREMI SOCIAL ‘JOSEP LLUÍS RULL’ DE CUINA I DE SALA
PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’
MÉS INFORMACIÓ
www.premislladonosa.com / Instagram @premislladonosa
MATERIAL GRÀFIC
https://ydray.com/get/t/
Àngels dels Premis
BRA / GRUP RULL / ARRÒS BAYO / SAN MIGUEL / ROYAL BLISS / CSTY / ESPRESSA / GALLINA BLANCA/ MAKRO (proveïdor oficial) / NUM Hotel Salou
Col·laboradors:
FGC Ferrocarrils Generalitat de Catalunya, Juvé & Camps, Propietat d’Espiells Fine Wines, DIEXCA.
Mitjans:
Amb el Suport:
Ajuntament de Tarragona
Diputació de Tarragona
Diputació de Barcelona
Comentarios
Publicar un comentario