Els Premis Lladonosa tornen al Fòrum Gastronòmic de Girona
El xef i profesor de l’Escola d’Hostaleria de Girona Jordi Parés, amb Pep Moreno i Moisés L. Medina (Deliranto Salou, una Estrella Michelín) han presentat la V edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa al Fòrum Gastronòmic de Girona. Els tres cuiners han realitzat una exhibició gastronòmica de la recepta: ‘Terrina de xai amb xirivia amb salsa de llet d'ametlles i aromes medievals’.
Els Premis Lladonosa, -també coneguts com el masterchef dels alumnes catalans de cuina i sala-, trien des de 2021 els millors estudiants de tot Catalunya —i des d’aquest any també d’Andorra— en un format de concurs presencial, amb una selecció prèvia online de candidats per a donar pas a dues semifinals -avui s’està celebrant la primera a l’Escola Vedruna Gràcia de Barcelona, amb estudiants de Barcelona i Girona-, una jornada de formació, un Premi Social i la gran Final que se celebra al mes de maig.
Com a novetat d’enguany, els Premis Lladonosa han estat distingits com esdeveniment oficial dins del programa «Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025», títol atorgat a Catalunya per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) pel seu llegat gastronòmic de primer nivell. La Generalitat ha inclòs els Premis Lladonosa dins d’un selecte conjunt d'iniciatives que posen en valor el potencial de Catalunya. Amb aquesta distinció, els Premis veuen reconeguda la seva tasca i trajectòria.
Els Premis gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament.
Els Premis Lladonosa van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, Creu de Sant Jordi i Premi Nacional de Gastronomia per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica de la cuina catalana des de l’edat mitjana. Autor de La cuina que torna (1982), La Cuina Medieval (1984) , el Gran Llibre de la Cuina Catalana (1991), entre més de trenta títols publicats.
VIATGE ALS
ORÍGENS
Sota el lema «Una cuina de fa 700 anys», la cinquena edició dels Premis proposa una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Aquest any, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana. Josep Lladonosa destaca: «Nosaltres, l’equip d’organització dels Premis, ens esforcem en què els participants respectin la identitat autòctona dels plats que es presenten a concurs, defensant d’aquesta manera la seva personalitat intrínseca que tant ha costat de conservar».
A més a més del concurs, s'està produint un documental sobre la figura de Josep Lladonosa i està en impremta un receptari escrit per Josep Lladonosa dedicat a la cuina medieval que també porta per títol «Una cuina de fa 700 anys».
EL REPTE
L'elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra es realitza a través d’una preselecció online, les semifinals segons la demarcació de l’escola dels alumnes (Girona-Barcelona / Tarragona-Lleida-Andorra) i la posterior final a Barcelona.
Els participants del concurs de cuina hauran de realitzar un plat principal i unes postres de cuina catalana (basats en el receptari medieval del cuiner Josep Lladonosa), i els participants del concurs de sala hauran de realitzar un conjunt de proves: taula, cervesa, vi, cafè, cocteleria i tall de pernil.
PREMIS
PREMI AL MILLOR CUINER/A
PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA
PREMI SOCIAL ‘JOSEP LLUÍS RULL’ DE CUINA I DE SALA
PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’
MÉS INFORMACIÓ
www.premislladonosa.com / Instagram @premislladonosa
MATERIAL
GRÀFIC
https://ydray.com/get/t/u17396521676434GawO2f0faa40366ftp
Àngels dels Premis
BRA / GRUP RULL / ARRÒS BAYO / SAN MIGUEL / ROYAL BLISS / CSTY / ESPRESSA / GALLINA
BLANCA/ MAKRO
(proveïdor oficial)
Col·laboradors:
FGC Ferrocarrils Generalitat de Catalunya, Juvé
& Camps, Propietat d’Espiells Fine Wines, DIEXCA.
Mitjans:
Amb el Suport:
Ajuntament de Tarragona
Diputació de Tarragona
Dept. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
ATENCIÓ ALS MITJANS:
Telèfons de contacte:
Roberto Villarreal 622 410 404 (Premsa i Comunicació)
Xavier Romeu 696 978 492 (Direcció dels Premis)
Comentarios
Publicar un comentario