El ‘masterxef’ català dels alumnes de cuina i sala, en directe a la Plaça Corsini de Tarragona


Tarragona acollirà els prestigiosos Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

L'entorn del Mercat Central serà la seu de la semifinal i la final social del certamen els propers 5 i 6 d’abril

 

Els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i Andorra en un format de concurs en directe

 

Els xefs Pep Moreno, Estrella Michelín (Deliranto, Salou), i Jordi Parés, professor i director de l’aula de cuina Takkokken, realitzaran exhibicions de cuina amb producte local

 


La ciutat de Tarragona serà una de les seus dels V Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. Els propers 5 i 6 d'abril, la Plaça Corsini acollirà la final social i la semifinal d’aquest prestigiós certamen. Els Premis Lladonosa, també coneguts com el masterchef dels alumnes catalans de cuina i sala, trien des de 2021 els millors estudiants de tot Catalunya (i des d’aquest any també d’Andorra) en un format de concurs presencial en directe, amb una selecció prèvia online de candidats per a donar pas a dues semifinals, una jornada de formació, un Premi Social i la gran final que se celebra al mes de maig.

 

La presentació dels guardons s’ha celebrat avui al Mercat Central de Tarragona i ha comptat amb la presència de la presidenta de Mercats de Tarragona i Consellera de Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan; el director general dels Premis Lladonosa, Juan S. Rodriguez Moranta; i dels xefs Pep Moreno, estrella Michelin del restaurant Deliranto de Salou i portaveu del jurat, i Jordi Parés, professor de l’Escola d'Hostaleria de Girona i director de l’aula de cuina Takkokken. Els cuiners han ofert una degustació durant l'acte, cuinant dues receptes de gamba i peix de Tarragona, adquirits a les parades del propi Mercat Central.


 

La presidenta de Mercats de Tarragona i Consellera de Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha destacat la rellevància dels guardons i ha subratllat que “la celebració dels prestigiosos Premis Lladonosa a Tarragona, no és una casualitat, sinó una conseqüència de la importància del nostre territori en matèria gastronòmica i de productes frescos i de proximitat. I és que Tarragona, el seu territori, i també el seu Mercat, son un referent gastronòmic, un veritable tresor culinari que també reflecteix la riquesa històrica i cultural de casa nostra”.

 

Adan ha afegit que “aquests guardons tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Són valors que sens dubte compartim i que de ben segur contribuiran a donar una llarga vida a aquests premis”.

 

El director general dels Premis, Juan S. Rodríguez Moranta, ha agraït el suport de Tarragona a la formació del talent jove que neix d'una selecció de candidats a mig centenar d'escoles de tot Catalunya: "Les institucions del territori, en aquest cas la Diputació i l'Ajuntament de Tarragona, s'han alineat per posar en valor la potència gastronòmica de Tarragona, i això no ha passat enlloc més", ha destacat.

 

En aquesta mateixa línia, el xef Pep Moreno considera que “Tarragona ha tingut un problema, com passa a tot el món, i és que no es valora amb justícia a les províncies del sud... i no hi ha cap altra zona a Catalunya amb la varietat de producte de qualitat que nosaltres tenim”. "Fa uns anys només hi havia una Estrella Michelín a Tarragona, i ara n'hi ha vuit; alguna cosa està canviant perquè el talent ja no se'n va fora, i encara que hi ha molt per fer, aquests premis contribueixen a pujar de nivell", ha reflexionat.

 

Programa d'activitats

La programació (s'adjunta tota la informació) del cap de setmana a Plaça Corsini s’iniciarà el dissabte 5 d'abril a partir de les 9 hores del matí, quan donarà el tret de sortida la semifinal de cuina i sala dels millors alumnes de les escoles d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, Lleida i Andorra, amb la participació de 14 alumnes, set de cuina (dos de Tarragona, dos de Lleida i tres d'Andorra) i set de sala (quatre de Tarragona, concretament de Tortosa, y tres d'Andorra). A la tarda serà el torn de dues exhibicions gastronòmiques a càrrec dels xefs Pep Moreno i Jordi Parés, i d’una exhibició de cocteleria de la mà d’Adrià de la Rosa.

 

El diumenge 6 d'abril al matí serà el torn de la final del Premi Social Josep Luís Rull, amb un total de 20 alumnes seleccionats, deu de cuina (sis de Tarragona i quatre de Barcelona) i deu de Sala (quatre de Tarragona i sis de Barcelona). El Premi Social, amb el suport de la Diputació de Tarragona, es dirigeix a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en el seu programa d'estudis. El guardó pren el nom de l'empresari català Josep Lluís Rull, que fou president del Grup Rull -amb tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals) i 'àngel' dels Premis.

 

Per últim, cal destacar el caire solidari de l’acte, ja que la recaptació per a venda de tiquets per beguda i degustacions gastronòmiques anirà destinada íntegrament al Banc d’Aliments de les comarques de Tarragona.

 

Premis Lladonosa, amb l’impuls dels germans Torres

Els Premis Lladonosa han estat distingits aquest 2025 com esdeveniment oficial dins del programa de ‘Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025’, títol atorgat a Catalunya per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) com a destinació amb un llegat i potencial gastronòmic de primer nivell. Els Premis gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament.

 

Els Premis van néixer amb l’impuls dels germans Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelín) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire,1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, Creu de Sant Jordi i Premi Nacional de Gastronomia per  la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica de la cuina catalana des de l'edat mitjana. Autor de La Cuina que Torna (1982), La Cuina Medieval (1984), el Gran Llibre de la Cuina Catalana (1991), entre més de trenta títols publicats.

 

PARTICIPANTS SEMIFINAL CUINA. 5 d'abril 

JENNY MIERES

SARA FRIFRA

Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils

 

JOSEP ROSELL

JÚLIA IBARS

Escola d’Hoteleria del Pallars 

 

EMMA SÁNCHEZ

NAYARA HENS ROMERO

SERGI REBOREDO

Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella)

 

 

PARTICIPANTS SEMIFINAL SALA. 5 d’abril

ANTONIO LLOSA

BRIAN SÁNCHEZ

EDGAR VILAR

ORIOL SOLDEVILLA

Escola d’Hoteleria Institut Dertosa (Tortosa)

 

AXEL DE HARO

DAVID CARREGA

MÍRIAM FERNANDES

Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella)

 

FINALISTES CUINA FINAL SOCIAL JOSEP LLUIS RULL. 

6 d'abril

ALEJANDRO VELA

Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils

 

ALBA MARIA BENITEZ

ALIEU BAH

FRAN BERNABÉ

KEIRA BAYO

ZINE KHALFALLAH

Centre de Noves Oportunitats (CNO) Tarragona

 

ANTHONY ROMERO       

ANTONIO SANGUESA

Escola El Repartidor Fundació El Llindar

 

ROKHAYA GUEYE

YASSINE MAATALLAOUI

Formació i Treball d'Ins Escola

 

FINALISTES SALA FINAL SOCIAL JOSEP LLUIS RULL. 6 d'abril

EMMA EITAVICIUTE

OSCAR ÁLVAREZ

Escola d’Hoteleria Ins Dertosa-Tortosa

 

POL GONZALEZ DANÙS

Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils

 

ARIELA CEDEÑO

OLGA ORTEGA DÍAZ

TAIS OSCUSIRI

JESÚS REYES

MIGUEL ANGEL ANGULO

MICHELLE HOLGUIN

HECTOR PASCUAL

Escola El Repartidor Fundació El Llindar

 

Àngels dels Premis

BRA / GRUP RULL / ARRÒS BAYO / SAN MIGUEL / ROYAL BLISS / CSTY / ESPRESSA / GALLINA BLANCA/ MAKRO (proveïdor oficial) / NUM Hotel Salou

 

Col·laboradors:

FGC Ferrocarrils Generalitat de Catalunya,  Juvé & Camps, Propietat d’Espiells Fine Wines, DIEXCA.

 

Mitjans:

TV3 / CATALUNYA RÀDIO

 

Amb el Suport:

Ajuntament de Tarragona

Diputació de Tarragona

Diputació de Barcelona

GENERALITAT DE CATALUNYA

Dept. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Lara Pujadas, de l’Escola Villa Retiro de Xerta, millor estudiant de cuina de Catalunya

Nou 'masterclass' per als finalistes

Aaron Muñiz, Jenny Mieres, Lara Pujadas i Ismael Corrales, els finalistes de Tarragona i Lleida