La Generalitat dóna suport a una nova edició del ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala



La presentació institucional dels IV Premis Lladonosa ha tingut lloc aquest matí a Barcelona, a la seu del Departament  d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

L’elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya es realitza a través de tres concursos gastronòmics, en directe, inspirats en el conegut format televisiu.

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, ha presidit aquest matí la presentació institucional de la quarta edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el concurs apadrinat pels coneguts germans Torres, xefs de "Cocina Hermanos Torres" (Barcelona, tres Estrelles Michelin), que novament tria aquest any el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya. 
Godia ha subratllat el compromís que manté la Generalitat per "consolidar una iniciativa que posa en valor la formació dels joves talents de la cuina catalana, cridats a liderar el futur d'un sector tan estratègic com la gastronomia per a la imatge turística i econòmica de Catalunya". Juntament amb el Director General, l'Alcalde de Les Borges Blanques, Josep Ramon Farran, com a portaveu de la Capital de l’Oli -patrocinador principal des de l'inici dels Premis-, després d'evocar el record de joventut amb l'elaboració de les tradicionals dolces "Orelletes" elaborades amb Oli Verge Extra, ha destacat l’alt nivell d’una iniciativa que arriba a la seva quarta edició i que ens ajuda a donar visibilitat a la qualitat dels nostres productes.
“La cuina, ara, es televisa, es llegeix, es consumeix com a objecte d’oci o producte turístic, però la gent cada vegada cuinem menys. Cuinem, en general tan poc, que els records familiars hi tenen, massa sovint, menys cabuda. Cuinem tan poc, que allò que mengem està desprovist de memòria perquè n’hem extirpat les components culturals, ecològiques, econòmiques i socials. Cuinem tan poc, que estem oblidant perquè la cuina tradicional ha sigut útil a tantes generacions...”, ha reflexionat Farran.
“La quantitat d’escoles d'hostaleria -ha afegit l’alcalde-, la sortida professional que suposen, l’aposta per construir talent, la implicació de l'empresariat, la funció social que despleguen els Premis, la implicació de cuiners com el Xavier Benet, l’expertesa i la humanitat dels germans Torres... tot plegat, sota l'empara i la voluntat de reconeixement al mestratge generós del senyor Josep Lladonosa... Van generar al conjunt del nostre govern municipal, la sensació d'estar davant d'una oportunitat claríssima per descobrir aquest passat, com una eina al servei de la gent”.

`L'ànima matter’ dels Premis, Josep Lladonosa, als seus 85 anys, ha volgut ser a l’acte de presentació i, en el seu discurs, ha agraït el suport d' institucions i patrocinadors (Els anomenats "Àngels’) per fer realitat aquest somni. “La cuina és coneixement, i aquests premis serveixen d'estímul als nous cuiners per seguir millorant i aprenent dins la recerca de l'excel·lència”, ha expressat el cuiner Creu de Sant Jordi i Premi Nacional de Gastronomia amb més de 800 receptes publicades sobre cuina catalana. 
Així mateix, han estat presents alguns membres del jurat que completen Pep Moreno, xef i propietari de 'Deliranto' (Salou, una Estrella Michelin),  Vicent Guimerà, de l'‘Antic Molí’ d'Ulldecona (Una Estrella Michelin), Ferran Cerro, del restaurant ‘Ferran Cerro’ (Reus, un Sol Repsol); Xavier Benet, del restaurant ‘Hostal Benet’ (Les Borges Blanques, Guia Michelin); Susanna Aragón, del restaurant ‘Cèntric Gastro’ (El Prat de Llobregat); Tana Collados, periodista de TV3; i Elena Maestre, membre de la Junta del Col.legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya. 
La presentació, a càrrec de la comunicadora audiovisual Elisabet Carnicé, que serà la mestra de cerimònies de les semifinals i finals d'aquesta quarta edició dels Premis, ha servit per fer un repàs de calendari d'accions promocionals, activitats, visites i actes centrals a Girona, Barcelona, Reus i les Borges Blanques, fent extensius els Premis Lladonosa a tot el territori català. 
Format televisiu ‘masterxef'

L’elecció es realitza a través de tres concursos gastronòmics inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.

Com a novetat d'enguany, la categoria social, oberta a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en els seu programa, pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull, -el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa-, que malauradament ens va deixar recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals. A més a més, els Premis Lladonosa estrenen el Premi de Cocteleria ‘Royal Bliss’.

 

Per tant, a la IV edició dels Premis Lladonosa, hi haurà cinc premis:

 

-PREMI A MILLOR CUINER/A

-PREMI AL/LA MILLOR RESPONSABLE DE SALA

-PREMI SOCIAL JOSEP LLUÍS RULL (MILLOR CUINER/A I SALA)

-PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’

 

Les proves dels aspirants (dues semifinals i final) es realitzEn en una espectacular instal.lació del Grup Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; Els dotze finalistes triats, -tres per cada província-, cuinen en directe un aperitiu i un plat de cuina tradicional catalana, amb base a l'Oli d'Oliva  Verge Extra -or líquid- per a convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya.


Inscripcions


Poden participar els alumnes en actiu de totes les escoles d'hostaleria de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona. La informació, les bases i el full d'inscripció es troba al web www.premislladonosa.com

Les inscripcions es podran realitzar enviant el full d'inscripció, la recepta i fotografia (o el qüestionari resolt en el cas dels participants de sala) a l'e-mail info@premislladonosa.com fins al 23 de febrer de 2024.

Calendari


SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA

Divendres 15 de març, des de les 9 hores a l'escola ESHOB (Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona)

FINAL DEL PREMI SOCIAL
Dissabte 13 d'abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)


SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA

Diumenge 14 d'abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)


FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

MARIDATGE DE CERVESES SAN MIGUEL

Dilluns 22 d'abril, des de les 10 hores a les instal·laciones del Grup Rull (Polígon Industrial "Les Canals", parcela 9, 25190 LLEIDA) i des de las 13 hores a la fàbrica de Mahou-San Miguel a Lleida (Av. Industria, 25191)

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS

Diumenge 19 de maig, des de les 9 hores al Pavelló de l'Oli de Les Borges Blanques (Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida).

 

‘ÀNGELS’ DELS PREMIS: Bra, Grupo Rull, Arròs Bayo, Ajuntament de Reus, San Miguel, Clos Galena, Cafè l’Or, Royal Bliss, Makro, CSTY i ESHOB.

COL·LABORADORS: Construccions París, Diexca Grup, Tv3, Catalunya Ràdio i Les Borges TV

AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Comentarios

Entradas populares de este blog

David Ciurana, de Tarragona, millor estudiant de cuina de Catalunya

Masterclass per als finalistes