Raquel Fernández, de l'Escola d'Hostaleria de Barcelona, millor estudiant de cuina de Catalunya 2022
Raquel Fernández.
David Fabregat, segón, i Pau Sauret, tercer classificat, tots dos de l'Escola de Lleida, l’acompanyan al pòdium dels II Premis Gastronòmics Josep Lladonosa
David Fabregat.
L’elecció es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’
A les dues semifinals van ser seleccionats per a les proves 18 alumnes de deu escoles catalanes: sis joves cuiners de Barcelona, cinc de Girona, tres de Lleida i quatre de Tarragona
Raquel Fernández, de l'Escola d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB), és la guanyadora de la II edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el 'masterchef' dels alumnes catalans de gastronomia, lo que l'acredita com la millor estudiant de cuina de Catalunya. El segon classificat de la gran final, celebrada avui al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, ha estat David Fabregat, de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Lleida (ESCOTUR), i en tercera posició ha quedat Pau Sauret, també del mateix centre de Lleida, que tanca un pòdium de luxe després de tres mesos d'un concurs en què poden participar totes les escoles de cuina públiques i privades de Catalunya.
Els famosos xefs Sergio i Javier Torres, padrins i ambaixadors del concurs, han volgut subratllar com ha resultat de difícil l'elecció, "amb un entrant a base d'oli d'oliva verge extra de notable complexitat tècnica, i alguns arrossos realment espectaculars". Segons els Torres, el jurat ha valorat els plats, però també l'actitud dels participants: "Ens agrada veure convicció, passió, tremp, il·lusió... a més d'una bona tècnica, que tots els seleccionats ja tenen gràcies al gran treball de les escoles".
La alcaldessa de Les Borges Blanques, Núria Palau, ha celebrat el fet de veure la localitat lleidatana transformada per un dia en capital gastronòmica de Catalunya, amb un impresionant montatge tècnic i humà: "Per a nosaltres és molt important el suport al nostres productors d'oli d'oliva virgen extra i a la marca 'Capital de l'Oli'; amb l'aposta per el talent jove dels futurs grandes xefs catalans guanyem tots i seguirem recolzant aquesta iniciativa".
Durant tot el matí han tingut lloc les proves dels aspirants en una espectacular instal.lació realitzada per Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els dotze finalistes seleccionats, tres per cada província, han intentat convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya a través d´un entrant elaborat amb oli d´oliva verge extra de les Borges Blanques 'Capital de l'Oli', i d'un plat principal amb base d'arròs i maridat amb cervesa.
Previament, el jurat va avaluar el nivell dels futurs xefs en dues semifinals, una per Tarragona i Lleida, i una altra per Barcelona i Girona. Pol Llena, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, i Emma González y Joel Sasot, de l'Escola de Cuina Villa Retiro de Xerta, van ser els tres primers classificats a la semifinal celebrada al Teatre Auditori (TAS) de Salou el passat 7 d’abril. Jordi Roig, també de Villa Retiro, i David Fabregat i Pau Sauret, tots dos procedents de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, també es van classificar per la gran final. Set estudiants, quatre de Tarragona i tres de Lleida, van mostrar la seva habilitat en un showcooking en directe que, per primera vegada, ha estat obert al públic.
Les proves de la primera semifinal, amb els candidats de Barcelona i Girona, van tindre lloc el 17 de març a la seu de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Joan Caballo, de Barcelona School of Tourism, Hospitalty and Gastronomy (CETT), en primera posició; Raquel Fernández, de l´Escola Superior d´Hostaleria de Barcelona (ESHOB), segona; i Montserrat Balsalobre, de l'Institut Cavall Bernat, tercera, van ser els tres classificats per la demarcació de Barcelona. Gerard Collmalivern, de l'Institut Olivar Gran de Figueres, i Imane Msieh i Cinta Blanco, de l'Escola d'Hostaleria de Girona, tots procedents de la província de Girona, també es van classificar, per aquest ordre, com els altres tres finalistes.
Un total de 18 alumnes (sis de Barcelona, cinc de Girona, tres de Lleida i quatre de Tarragona) de 10 escoles de cuina diferents (quatre de Barcelona, tres de Girona, una de Lleida i dues de Tarragona), -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, van ser seleccionats per a les semifinals dels premis, impulsats per l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l'oli verge extra d'oliva ‘Capital de l'oli’.
El passat 25 d’abril es va desenvolupar a les instal·lacions del Grupo Rull una masterclass de formació sobre el potencial culinari de l'oli d'oliva verge extra de les Borges Blanques, dirigit als dotze finalistes dels Premis Lladonosa, juntament amb la guanyadora del Premi Social de la Fundació Formació i Treball, Nassima Kahlioui. Va ser impartida pels xefs Pep Moreno (una Estrella Michelín), del Deliranto (Salou), i Xavier Benet, del restaurant Benet (Les Borges Blanques) A la tarda, els joves cuiners van rebre una classe magistral de maridatge de cerveses a la fàbrica de San Miguel, també a Lleida.
L’elecció de millor estudiant de cuina de Catalunya es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer l'any passat com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, pel seu ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.
Programa de la final
08:30 h - Arribada alumnes participants a la Final.
09:00 h - Benvinguda a càrrec del Sr. Joan Gòdia i Tresànchez, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia. Inici de la Final dels II Premis Gastronòmics Josep Lladonosa.
10:00 a 13:00 h - Visites guiades a la ciutat: Nucli antic, l’Espai Macià i l’antic molí d’oli de Cal Gineret. Es sortirà del Pavelló de l’Oli.
17:00 h - Actuació musical de Fresc&cru.
17:45 h - Proclamació del 1r, 2n i 3r classificats del II Premis Gastronòmics Josep Lladonosa.
18:10 h - Lliurament d’obsequis als participants, patrocinadors i col·laboradors. 18:30 h - Cloenda
Finalistes
BARCELONA (3)
BARCELONA SCHOOL OF TOURISM, HOSPITALITY AND GASTRONOMY (CETT): Joan Caballo
ESCOLA SUPERIOR D'HOSTALERIA DE BARCELONA (ESHOB): Raquel Fernández
INSTITUT CAVALL BERNAT DE TERRASSA: Montserrat Balsalobre
GIRONA (3)
INS OLIVAR GRAN FIGUERES: Gerard Collmalivern
INSTITUT ESCOLA D'HOSTALERIA DE GIRONA: Imane Msieh i Cinta Blanco
LLEIDA (3)
ESCOLA D'HOTELERIA I TURISME DE LLEIDA: Pol Llena, David Fabregat i Pau Sauret,
TARRAGONA (3)
ESCOLA DE CUINA VILLA RETIRO DE XERTA: Emma González, Joel Sasot i Jordi Roig
Semifinalistes
BARCELONA (6)
INSTITUT BISBE SIVILLA DE CALELLA: Daniel Gómez
INSTITUT CAVALL BERNAT DE TERRASSA: Montserrat Balsalobre, Asier Orta
BARCELONA SCHOOL OF TOURISM, HOSPITALITY AND GASTRONOMY (CETT): Joan Caballo
ESCOLA SUPERIOR D'HOSTALERIA DE BARCELONA (ESHOB): Raquel Fernández, Max Olivares.
GIRONA (5)
INSTITUT ESCOLA D'HOSTALERIA DE GIRONA: Cinta Blanco, Ferran Claro, Imane Msieh
INS OLIVAR GRAN FIGUERES: Gerard Collmaliben
INS BAIX EMPORDÀ-PALAFRUGELL: Jordi Mont
LLEIDA (3)
ESCOLA D'HOTELERIA I TURISME DE LLEIDA: David Fabregat, Pau Sauret, Pol Llena
TARRAGONA (4)
ESCOLA DE CUINA VILLA RETIRO DE XERTA: Emma González, Joel Sasot, Jordi Roig
INSTITUT ESCOLA D'HOTELERIA I TURISME DE CAMBRILS: Albert Franquet
El jurat
President
Josep Lladonosa
Padrins
Sergio i Javier Torres del restaurant (Dues estrellas Michelín) ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona
Portaveu:
Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelín) ‘Deliranto’ de Salou.
Membres:
Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques
Susana Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat
Joel Castañé. Restaurant ‘La Boscana’ de Bellvís
Carme Picas. Restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guíxols
Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus
Tana Collados, periodista
Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya
Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona
Mecànica del concurs i calendari
Els dotze cuiners seleccionats competiran a la gran final que tindrà lloc el 5 de maig al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, amb dates sempre subjectes a l'evolució de la conjuntura sanitària. Totes les proves es realitzaran sota els protocols de seguretat anti-Covid més estrictes.
Els aspirants participen en un sistema d'eliminatòries on els aprenents hauran d'elaborar en dues hores i mitja uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d'Origen de les Borges Blanques. Els tres millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.
SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA (ja celebrada)
Dijous 17 de març, de 9 a 19 hores a l’Escola ESHOB (Escola d’Hostaleria de Barcelona. Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona)
FINAL DEL PREMI SOCIAL (ja celebrat)
Dimecres 23 de març, de 8 a 14 hores a la Fundació de Formació i Treball (Ramon Llull, 430-438. Sant Adrià de Besòs)
SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA (ja celebrada)
Dijous 7 d’abril, de 9 a 19 hores al Teatre Auditori de Salou TAS (Carrer de l'Advocat Gallego, 2, 43840 Salou)
FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES (ja celebrada)
Dilluns 25 d’abril, de 10 a 13 hores a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel·la 9, 25190 Lleida)
FORMACIÓ SOBRE MARIDATGE DE CERVESES (ja celebrada)
Dilluns 25 d’abril, de 15 a 19 hores a la fàbrica de San Miguel a Lleida.
FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS (ja celebrada)
Dijous 5 de maig, de 10 a 14 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques ( Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida)
‘ÀNGELS’ DELS PREMIS: Bra, Grupo Rull, Bayo, Ajuntament de Salou, Magna (San Miguel), Clos Galena, Cafè l’Or, Royal Bliss, Makro, Csty i ESHOB.
COL·LABORADORS: Munich, Construccions París, Diexca Grup, Tv3, Fundació Formació i Treball, Catalunya Ràdio i Les Borges Tv
AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Comentarios
Publicar un comentario