Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta), guanya el ‘màster xef’ de la cuina catalana



Eusebi Joampere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, segon classificat

Fernando Kügerl, de l'Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat, i Irene Gil, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona, comparteixen la tercera posició


Els Premis Josep Lladonosa trien a Les Borges Blanques la millor promesa de la cuina catalana a través d'un concurs gastronòmic

Els dotze cuiners finalistes han preparat la seva versió personal d’un arròs amb els mateixos ingredients base

L'accés a la gran final de Les Borges Blanques ha requerit una complexa logística durant març i abril amb 28 candidats seleccionats per les semifinals presencials celebrades a les quatre capitals catalanes


El Pavelló de l'Oli de Les Borges Blanques ha acollit la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el ‘màster xef’ de les Escoles d’Hostaleria de Catalunya. A partir de les 9 i fins les 14,30 hores, els dotze xefs elegits han preparat -en dues tandes de sis- la seva pròpia versió d'un arròs amb els mateixos ingredients base, però cada un d’ells amb el seu toc personal.


Els primers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, amb l'impuls de l'Ajuntament de Les Borges Blanques (Lleida) i l'apadrinament dels famosos germans Torres, neixen com a
homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre elles la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.

En un acte conduït per la regidora de Cultura de Les Borges Blanques, Ariadna Salla, el propi Josep Lladonosa ha lliurat els guardons al guanyador, Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta), al segon classificat, Eusebi Joampere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, i els dos tercers, Fernando Kügerl, de l’Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat, i Irene Gil, de la Escola d’Hostaleria de Barcelona.



"Un concurs d’aquestes característiques comporta una gran responsabilitat i un extrem rigor, com mostra d’una cuina amb més de set vegades centenària; és un concurs que ha assolit un enorme nivell i un prestigi extraordinari en molt poc temps, de manera que no puc estar més content”, ha manifest el experimentat mestre, abans de donar la paraula a Enric Mir, alcalde de Les Borges Blanques, Jordi Latorre, vicepresident de la Diputació de Lleida, i Joan Godia, subdirector general d’Indùstries i Qualitat Agroalimentàries, que han presidit l’acte.

Abans de conèixer els guardonats, el president del grup Llet Nostra, Jordi Riembau, ha entregat el premi del concurs de receptes Llet Nostra-Premis Lladonosa, ‘Les millors receptes de casa nostra’ a la guanyadora, Meritxell Gateu, de Lleida, per les seves ‘torrijas’ de l’avia.

Els finalistes, que van cuinar a les semifinals un aperitiu i un plat autòcton tradicional per posar en valor durant la seva elaboració l'excepcional oli verge extra de les Borges Blanques, han estat els següents:

 

GIRONA

Primer classificat: Josep Lozano, de l’Escola d’Hostaleria de Girona

Segon: Ferran Repullo, de l'Institut Olivar Gran de Figueres

Tercer: Aleix Omedes també de l’Escola de Girona

LLEIDA

Primer classificat: Esher Subias, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida

Segon: Eusebi Juanpere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida

Tercer: Jordi Gregori, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida

TARRAGONA

Primer classificat: Joan Zamorano, de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils

Segon: Joan Taltavull, de l’Escola Villa Retiro (Xerta)

Tercer: Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta)

BARCELONA

Primer classificat: Irene Gil, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona

Segon: Raquel Fernández, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona

Tercer: Fernando Kügerl, de l'Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat

 

Els premis es van presentar recentment a Lleida a les instal·lacions del Grup Rull, especialista en cuines professionals, amb una classe magistral impartida per diversos xefs amb Estrella Michelin als dotze finalistes per aprofundir en com s'han de treballar a la cuina les excepcionals qualitats de l'oli verge extra de Les Borges Blanques.



L'accés a la gran final de Les Borges Blanques ha requerit una complexa logística al llarg dels mesos de març i abril en que s'han celebrat presencialment les semifinals a les quatre capitals catalanes amb un total de 28 candidats. El jurat ha volgut reconèixer expressament l’alt nivell de tots els participants -preseleccionats a través de vídeo-receptes-, que han estat els següents:

GIRONA

Cinta Blanco, de l'Institut Escola d'Hostaleria de Girona; Agustí Albó per l'Institut Baix Empordà de Palafrugell; i Alberto Francisco, Jordi Llagostera i Pol Pernal de l'Institut Abat Oliva de Ripoll.

LLEIDA

Abel Pallarols, Ana Guirado, Jan Asensio i Nil Garrofé, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida

TARRAGONA

César Torrico (Escola d’Hostaleria de Cambrils) i Enrique Jorge (Villa Retiro).

BARCELONA

Carlos Fernández, Antonio Castillo i Darwin Cárdenas, també de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona, amb Eric Montes, de Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi i Iván Cuenca, de l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa



El jurat ha estat integrat pel mateix Josep Lladonosa; els germans Torres, del restaurant ‘Cuina Torres’ de Barcelona (dues estrelles Michelin); Josep Moreno, del restaurant ‘Deliranto’ de Salou (una estrella Michelin); Carme Picas, del restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guixols, membre del col·lectiu de ‘Cuineres i Cuiners Km. 0 de Catalunya; Xavier Benet, del restaurant ‘Benet’ de Les Borges Blanques (Guia Michelin), Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona i la nutricionista Elena Maestre Gonzalez, membre de la Junta del Col·legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya, professora de la Facultat de Medicina i ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i vicedirectora del StartUB. Aquest selecte grup de professionals ha valorat aspectes com el sabor, la textura, l'aroma, la presentació o la innovació per a atorgar la puntuació.

L'organització i gestió d'aquesta primera edició dels Premis Josep Lladonosa només s’ha pogut portar endavant gràcies a l'impuls i al compromís mostrat per importants marques vinculades al món de la gastronomia, que van participar el passat mes de desembre en la presentació oficial dels guardons, presidida per la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, i l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir.

Principals patrocinadors

ALDI

LLET NOSTRA

BRA

GRUP RULL

COCA-COLA

CLOS GALENA

CSTY

TARRAGONA TURISME

DIEXCA

AB

SP ACTIVA

ARRÒS BAYO

CONSTRUCCIONS PARIS

Comentarios

Entradas populares de este blog

David Ciurana, de Tarragona, millor estudiant de cuina de Catalunya

Masterclass per als finalistes

La Generalitat dóna suport a una nova edició del ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala