Els ‘àngels’ dels Premis Josep Lladonosa: Patronat Municipal de Turisme de Tarragona

L'organització i gestió d'aquesta primera edició dels Premis Josep Lladonosa només s’ha pogut portar endavant gràcies a l'impuls i al compromís mostrat per importants marques e institucions vinculades al món de la gastronomia, com és el cas del Patronat Municipal de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona. La consellera de Turisme, Cinta Pastó, ha cregut en aquest projecte des dels seus començaments, i ha ofert tot el suport logístic a l'abast del consistori tarragoní per desenvolupar la semifinal de la demarcació al Palau de Congressos de Tarragona.


La consellera de Turisme de Tarragona, Cinta Pastó.

 

El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona ja porta anys d’aposta decidida per la gastronomia, que és el reflex de la seva personalitat històrica i cultural: com a port de la Mediterrània, una part important de la riquesa ha vingut del mar. Pesca abundant i fresca, obtinguda en el port pesquer tradicional més gran de Catalunya, es conjuga amb la rica agricultura, la qual cosa permet concebre una cuina autòctona amb un sabor especial i un toc de genuïna personalitat.

 

Els pescadors pesquen el marisc i el peix blau reconegut per la Denominació d’Origen Peix Blau de Tarragona. El barri de pescadors, anomenat El Serrallo, és un dels més típics de la ciutat amb diversos restaurants que ofereixen una cuina basada en els productes frescos del mar. El plat més típic de Tarragona és la cassola de romesco. També es recomana assaborir la famosa paella marinera, l’arròs negre, el peix a la planxa o fregit, l’arrossejat, el fideus rossejats i tota mena de receptes creatives i d’avantguarda.

 

Al mes d’octubre es celebren les Jornades del Romesco amb la col·laboració del Patronat de Turisme i la participació dels principals restaurants del Serrallo. L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat, també amb el suport del Patronat, organitzen al mes de juliol l’Arròs Mariner de Tarragona, jornades gastronòmiques amb vint dels millors restauradors de la ciutat que serveixen menús especials amb l’arròs mariner com a protagonista, així com també les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau al mes de juny per començar amb bon peu la temporada d'estiu.


 


@Joan Capdevila – Tarragona Turisme

 

Els restaurants també es proveeixen amb els fruits que es conreen al Camp de Tarragona: avellanes, ametlles, oli i hortalisses, així com carns i ous. De les muntanyes properes ens arriben els bolets, les patates i les castanyes. De més enllà, de la zona de l’Ebre, ens arriben també l’arròs i els cítrics. Un dels plats típics que se serveix des de gener fins al mes d’abril és la calçotada, l’origen del qual prové de la veïna ciutat de Valls. El calçot és una ceba tendra i allargada, que es prepara rostint-la sobre una base de sarments i es menja untant-la en una salsa de romesco.

 

Els vins de la Denominació d’Origen de Tarragona mereixen una atenció especial, sobretot les misteles i els rancis, molt apropiats per acompanyar les postres. Tarragona se sent afortunada amb els seus vins. Uns vins que, sense tenir pretensions de noblesa, poden estar a les millors taules i fer un bon paper. Els romans ja sabien que les comarques de Tarragona són una zona vinícola molt important, amb uns vins que són la màxima expressió d’una terra banyada pel mar i acaronada pel sol quasi tot l’any.

 



Al Casc Antic (Part Alta), molts restaurants estan situats en edificis històrics, que conserven part de l’arquitectura romana o medieval i que transporten el gourmet a l’època d’esplendor imperial o als anys de la difícil reconquesta. Per fer més completa aquesta ambientació històrica, al mes de maig se celebren les jornades gastronòmiques Tàrraco a Taula, coincidint amb les Jornades de Reconstrucció Històrica Tarraco Viva, que donen l’oportunitat de tastar alguns plats elaborats a partir de receptes romanes. 

 

A Tarragona també hi ha força bars de tapes i llesqueries. Quan arriba el bon temps és tradició que les terrasses situades a places i carrers s’omplin per fer el vermut. El Patronat també participa, amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat i Codorniu Gleva States, en la nova ruta gastronòmica Gastrodelirium. Durant els dotze mesos, catorze establiments de la ciutat serveixen degustacions els dijous acompanyades d’una beguda que canvia cada setmana. Per un preu de cinc euros es pot gaudir d’una degustació de qualitat maridada amb un vi blanc, negre, rosat o d’un cava de les bodegues Gleva States. 

 

Tarragona participa activament amb el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE) que ha aprovat noves iniciatives de promoció turística a partir del mes de maig. Entre les actuacions destaca l’elaboració d’una guia gastroturística, en la qual es donaran a conèixer no només les excel·lències dels plats actuals, sinó també d’on prové tota la gastronomia de les quinze ciutats, entre elles Tarragona.



Els representants dels nostres 'àngels', entre ells la Cinta Pastó, van participar el passat mes de desembre en la presentació oficial dels guardons, presidida per la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, i l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir.


Principals patrocinadors

ALDI

LLET NOSTRA

BRA

GRUP RULL

COCA-COLA

CLOS GALENA

CSTY

TARRAGONA TURISME

DIEXCA

AB

SP ACTIVA

Comentarios

Entradas populares de este blog

Nou 'masterclass' per als finalistes

Lara Pujadas, de l’Escola Villa Retiro de Xerta, millor estudiant de cuina de Catalunya

Aaron Muñiz, Jenny Mieres, Lara Pujadas i Ismael Corrales, els finalistes de Tarragona i Lleida